Vuonna 1951 maatila muuntui sementtivalimoksi.

Eino Myllylä perusti Pukkilan Sementtivalimon vuonna 1951. Vanha maatila oli sijainnut vähän tietämättäänkin soraharjun päällä, ja toisten yllyttämänä nuori isäntä päättikin vaihtaa alaa maataloudesta teollisuuteen, olihan valmistusmateriaali ihan käden ulottuvilla.

Ensimmäisiä tuotteita olivat betoniputket ja kaivonrenkaat. Muutamaa vuotta myöhemmin tuotevalikoima laajennettiin Tell-tiilillä. Yrityksellä oli alusta alkaen oma kuljetuskalusto, jolla tuotteita kuljetettiin pitkienkin matkojen päähän. Eino automiehenä hoiteli mielellään rahdituksia. Perheen lapset, niin pojat kuin tytötkin, osallistuivat valimotöihin pienestä pitäen Elvi-vaimon hoitaessa talousasioita ja työväkeä.

Vuonna 1966 valimo paloi maan tasalle, mutta periksi ei annettu.

Sodanjälkeistä Suomen rakennettiin kovalla työllä 1950- ja 60-luvuilla. Myös sementtivalomolla riitti työtä, koska rakennusmateriaaleista oli puutetta kaikkialla. Haasteita riitti monenlaisia, mutta suurimmat vastoinkäymiset yritys kohtasi talvella vuonna 1966, kun tulipalo tuhosi valimon käyttökelvottomaksi. Vakuutuksista ei tuohon aikaan juuri apuja herunut, mutta jälleen kerran kovalla työllä ja sinnikkyydellä tuotanto saatiin jatkumaan tämänkin jälkeen.

Rohkeiden päätösten siivittämänä yrittäjäpariskunta hankki tehtaalle merkittäviä asiakassuhteita ja uusia tuoteryhmiä. Näin ollen yrityksen toiminnalle luotiin jatkumon tukijalka pidemmälle tulevaisuuteen.

Vuonna 1975 yhtiö siirrettiin seuraavalle polvelle. Pojat jatkoivat rohkein harppauksin eteenpäin.

Pojat Seppo ja Heikki ottivat vetovastuun yrityksestä vuonna 1975 ja jatkoivat toiminnan kehittämistä rohkein harppauksin. Tuotepuolella kysyntää oli niin ojarummuista kuin paaluhatuistakin.

1970-luvulla alkoivat myös ensimmäiset toimitukset sähkölinjatyömaille. Uusia toimitiloja rakennettiin ja tuotantomääriä pystyttiin kasvattamaan.

Betoninteko oli veljeksille työ ja harrastus, ei siihen juuri muuta mahtunutkaan. Jos aikoi kauppaa tehdä, silloin piti pihan notkua rengas- ja putkikasoja että oli mistä ottaa!

Tehtiin eikä paljon sivuille katseltu, ja turhat pulinat pois – se oli ajan henki.

1980-luvulla valmisbetonin tuotanto alkoi. Samaan aikaan Pukkilan raitilla nähtiin ensimmäiset betoniautot.

1980-luvulla aloitettiin valmisbetonin tuotanto, mikä vaati paljon resursseja lisää. Kone- ja laitepuolelle tehtiin isoja investointeja, ja ensimmäiset betoniautot ilmestyivät Pukkilan raitille. Kun valmisbetonia alettiin toimittaa ympäri maakuntaa, tarvittiin yritykseen lisää ammattitaitoista väkeä.

1990-luku alkoi Suomessa laman kourissa. Tuntui että kaikki tekeminen seisahtui ja työttömyyttä koettiin yleisesti.

Liikevaihto puolittui My-Be:lläkin ja tekemistä piti keksiä omastakin takaa. Huomiseen taas uskoen alkoi uuden tuotantohallin rakentaminen.

Vuonna 2005 sukupolvi vaihtui – ei kahta ilman kolmatta.

Vuodet vierivät ja ajat muuttuvat. Kun lamavuodet taittuivat, alkoi 2000-luvun vaihteessa taas aivan päinvastainen elämän meno. Rakentamisen tahti kiihtyi, betonia ajettiin ja valettiin yötä myöten, eikä mikään tuntunut riittävän. Kalustoa ja henkilöstöä piti jälleen lisätä.

Vuonna 2005 sukupolvenvaihdoksen jälkeen yhtiö siirtyi jo 3. polvelle. Vetovastuun ottivat Anu, Ilkka ja Ismo; Heikin ja Saara-siskon jälkeläiset. Edeltävä polvi on työskennellyt rinnalla ja harjoitellut aikansa yrittäjäelämästä irrottautumista – Se kun ei ihan yksinkertaista olekaan!

Kun murskat rouskuttavat vanhoja elementtejä tai kun betonikierrätyslaitoksessa pestään paluubetonia työmailta, vanhempaa väkeä toisinaan askarruttaa nykypäivän meininki.

Katso video paluubetonin kierrätyksestä

Direktiivit ja standardit asettavat toiminnalle paljon uudentyyppisiä haasteita. On mm. ympäristöön ja laatuun liittyvää tarkkaa valvontaa, mikä vaatii paneutumista ja jatkuvaa säännöllistä seurantaa.

2020-luvulla betonitehtaan tarina jatkuu eteenpäin, Pukkilassa kuinkas muutenkaan!

Suhdanteiden vaihtelut ovat aina näkyneet selkeimmin rakennusalalla. Myös My-Be:n elämässä ajat ovat läpi historian vaihdelleet lamasta ylivilkkauteen. Henkilöstöltä on vaadittu mukautumista erilaisiin työtehtäviin ja tilanteisiin, mutta toisaalta juuri tämä on kartuttanut heille monipuolista betoniosaamista.

Myllylän Betonin henkilöstöstä osa on työskennellyt betonitehtaalla kolmen sukupolven aikana. Eläkkeelle on jäänyt jo useita ”betonimestareita”, mutta samaan aikaan uusia nuoria on liittynyt joukkoon. Yksi rikkauksistamme on eri ikäluokkien kirjo, kaikilla on aina jotain opittavaa toisiltaan.

Uusi tuotantohalli on käyttöönotettu jo 72. toimintavuotensa saavuttaneessa yrityksessä, katseet eteenpäin!